Oldalak

365 nap, 365 fotó

365 nap..........................365 fotó

" A fotózás olyan műfaj, amiről azt vallom, hogy csak elkezdeni lehet, abbahagyni soha...."

Egy jó kép olyan, mint egy jó vers, líra van benne.

2011. április 6., szerda

Tüdérlátta Katának .......és mindenkinek


A Zirci Arborétum rövid története


A cisztercita apátság angolkertjéből alakult ki a botanikus kert, az ország legmagasabban fekvő arborétuma, melynek célja a Bakony őshonos növényeinek gyűjtése és bemutatása. Az arborétumban mintegy 600 fa-, illetve cserjefajta él, köztük a ritka kínai mamutfenyő, libanoni cédrus, tiszafa.

A Veszprémtől északra fekvő Magas-Bakony szívében eloször 1182-ben alapítottak monostort a III. Béla királyunk hívására érkezett cisztercita rend tagjai. 1752-ben készült el a gyönyörű freskókkal díszített barokk templom.
A kolostort 1727-nen kezdték építeni, főhomlokzata átalakítások és bővítések után klasszicista stílusban épült meg, s 1814-tol a magyarországi ciszterciták központja. Ekkor alakult ki az angol tájképi, festői stílusú park. Dréta apát idejében a Cuha patak és kiszélesedő része, a halastó, a nagy kaszált rétek, az azokat karéjozó facsoportok egyszeru szépsége volt jellemző. Később, az új patakmeder kialakításakor zubogókat építettek és a látvány romantikusabbá vált. Szellős kerti pavilon épült, ahonnan több irányba tekintve más és más tájkép jelent meg a pavilon oszlopainak keretében.
A park kiemelkedő természeti értéke a 380 m hosszú hársfasor, amelyet 1809-ben ültettek, feltételezések szerint egy római kori út nyomvonala mentén.
A XIX. században megkezdett ritkább növényfajok gyujtését e század elején Szentes Anzelm perjel folytatta.

A 18 hektáros arborétum helyén 1737-ben konvent-kert volt. 1753-ban a monostor közelében erdőirtást végeztek, ami néhány idős fát megkímélt, megmaradt például a ma is élő 400 évesre becsült kocsányos tölgy. A parkot átszelő Cuha pataknak 1855-ben új medret ástak, a meglévő, igen régi tóban kis szigetet hoztak létre. Ekkor épült a filagória is. Az arborétumban mintegy 600 fa-, illetve cserjefajta él, köztük a ritka kínai mamutfenyő, libanoni cédrus, tiszafa. A patakot átszelő kőhíd 1759-ben épült. 1934-ben helyezték ide a Békefi Remignek, a ciszterci rend története kutatójának az emlékművét.
                                                                                    Forrás:Somorjai Ede 

    Ezeket a fotókat Bende készítette rólam.:)

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a fotókat és a tájékoztatót.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm!!! Annyira figyelmes vagy!! És te ott képeken?? Mint egy igazi-igazi tündér!! Imádom ezeket az árnyalatokat!

    VálaszTörlés
  3. Itt a mindenki nevében én;)
    Köszönjük a beszámolót!
    És gratu Bendének, bájos képeket készített rólad! MIcsoda kabááááát!

    VálaszTörlés
  4. Én is jöttem mint mindenki. :)
    Csodás fotók! Bendének meg remélem van saját gépe, mert fotós szeme van a Gyereknek! Tényleg olyan van mint egy Tündérke ebben a kabátban!

    VálaszTörlés
  5. Igazán köszönöm!
    Csupa szépet, csupa jót Mindannyiótoknak! :)))

    VálaszTörlés